سوکرالوز

سوکرالوز

سوکرالوز یک شیرین کننده مصنوعی ارگانوکلرین و ماده ای رایج در تولید مواد غذایی در سراسر جهان است. این شیرین کننده هیچ گونه کالری ندارد از همین رو در بسیاری ار رژیم های غذایی نیز مورد استفاده قرار می گیرد. این ماده با استفاده از فرآیندی تولید می شود که شروع کننده آن شکر (ساکارز) است، با این حال خودش شکر نیست.

ویژگی های فیزیکی

به آسانی در آب، متانول و اتانول حل شده و حلالیت کمی در اتیل استات دارد.

کاربردها

سوکرالوز در نوشیدنی ها و غذاهایی مانند آدامس، محصولات لبنی، کنسرو، شربت و چاشنی ها یافت می شود. از آنجایی که در دماهای بالا پایدار است می توان از آن در کالاهای پخته شده استفاده کرد (حداکثر دمای توصیه شده 175 درجه سانتی گراد است).
با این حال غذایی که در آن از این شیرین کننده استفاده شده است ممکن است مقداری با غذاهای تولید شده با شکر متفاوت باشد، زیرا قند در ساختار، بافت و طعم غذا نقش دارد. مانند همه شیرین کننده های بدون کالری و یا کم کالری مانند آسپارتام ، سوربیتول و … تنها مقدار کمی سوکرالوز لازم است تا به شیرینی مورد نظر دست پیدا کنیم.

آیا سوکرالوز برای انسان مضر است؟

در طول بیش از 20 سال حدود 100 مطالعه و تحقیق ایمنی نشان داده اند که سوکرالوز بی خطر است. بسیاری از سازمان های غذایی در سراسر جهان استفاده از این شیرین کننده را در مواد غذایی مجاز دانسته اند. سازمان غذا و داروی امریکا (FDA) میزان مجاز روزانه را 5 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن اعلام کرده است. این مقدار برای شخصی با وزن 68 کیلوگرم 340 میلی گرم است که برابر با مقدار سوکرالوز موجود در 9 قوطی نوشابه است.

مضرات

در یک مطالعه، سوکرالوز در افرادی که از چاقی شدید رنج می برده اند باعث افزایش قند خون و انسولین شده است. با این حال در افراد با وزن متوسط هیچگونه اثری بر جای نگذاشته است. به طور کلی اگر به صورت مداوم استفاده شود تاثیری بر قند خون نخواهد گذاشت اما اگر هر چند وقت یک بار مصرف شود می تواند قند خون را تحت تاثیر قرار دهد.
از دیگر خطرات و مضراتی که برای این شیرین کننده برشمرده اند، تولید ترکیبات مضر در صورت حرارت دیدن است. مشاهدات نشان داده اند که سوکرالوز در حضور گلیسرول با حرارت دیدن می تواند کلروپروپانول ها را تولید کند که سرطان زا هستند. هر چند تحقیقات بیشتری در این زمینه مورد نیاز است اما پیشنهاد می شود در دماهای بالاتر از 175 درجه سانتی گراد (350 درجه فارنهایت) از سیار شیرین کننده ها استفاده شود.

مصرف در کودکان

استفاده از این شیرین کننده در غذای کودکان در مقادیر کم مجاز بوده و مشکلی را به وجود نمی آورد. با این حال به دلیل مطالعاتی کمی که در این زمینه وجود دارد سازمان هایی مانند  FDA از اظهار نظر در این باره خودداری نموده اند.

آیا افراد دارای دیابت می توانند از سوکرالوز استفاده کنند؟

بله ، محصولاتی که دارای سوکرالوز هستند طعم شیرین را به وجود می آورند و عموما دارای انرژی بسیار پایینی هستند، پس برای افرادی که دغدغه کنترل میزان مصرف کربوهیدرات دارند مهم است. سوکرالوز قند خون را افزایش نمی دهد و می تواند در کنترل آن موثر واقع شود (در صورت استفاده مداوم). واضح است که افراد دیابتی برای کنترل موثر قند خون خود باید با متخصص مشورت نمایند.

آیا این شیرین کننده در کنترل وزن موثر است؟

غذاها و نوشیدنی هایی که با استفاده از شیرین کننده های مصنوعی مانند سوکرالوز شیرین شده اند می توانند در کنترل وزن اثر مثبت داشته باشند. در مطالعاتی که در این زمینه صورت گرفته است حدود نیمی از افراد اظهار کرده اند که استفاده از این مواد به کنترل کالری و وزن در آنها کمک کرده است.
سوکرالوز در رژیم کتوژنیک
رژیم کتوژنیک رژیمی غذایی دارای کربوهیدرات بسیار کم و چربی بسیار بالاست که شباهت های بسیاری با رژیم اتکینز و رژیم غذایی کم کربو دارد. در این حالت چربی با کربوهیدرات جایگزین می شود.
کاهش در میزان کربوهیدرات بدن را در حالت کتوز قرار می دهد. هنگامی که این اتفاق میافتد بدن در سوزاندن چربی و تبدیل آن به انرژی بسیار کارآمد می شود. همچنین می تواند چربی ها را در کبد به کتون تبدیل کند که می تواند انرژی مورد نیاز مغز را تامین کند. این رژیم های کتوژنیک می توانند باعث کاهش شدید قند خون و انسولین شوند. این موارد به همراه افزایش کتون ها، مزایای سلامتی زیادی را به همراه دارد.
در رژیم های مبتنی بر کتون شیرین کننده هایی مانند استویا، سوکرالوز، اریتریول ، زایلیتول و … مورد استفاده قرار می گیرند.
استویا و سوکرالوز
استویا یک شیرین کننده طبیعی است که از گیاه استویا حاصل می شود. استویا فاقد کالری است اما همانگونه که گفته شد اسپلندا مقادیری کالری دارد.
فهرست
Call Now Button